Aromatyczna kuchnia azjatycka

Kuchnia chińska jest wyjątkowo różnorodna, a jej wyjątkowość polega w dużej mierze na wykorzystaniu bardzo wielu aromatycznych przypraw. To dzięki nim potrawy przygotowane według orientalnych receptur, są tak smaczne, kolorowe i pachnące. Odpowiednie mieszanki są w stanie zamienić zwykłe z pozoru danie, w prawdziwie wykwintną ucztę. Wiele potraw chińskich bez trudu przygotujemy w domu

Domowy kurczak 5 smaków

azjatycka przyprawa 5 smakówChyba nie ma osoby, która nigdy nie zamówiłaby jedzenia u popularnego „chińczyka”. Przystępne ceny, obszerne zazwyczaj menu i duże porcje, czynią azjatyckie dania jednym z ulubionych fast foodów. Zdarza się jednak, że jakość produktów używanych do przygotowania potraw i wielokrotnie stosowany ten sam olej, zniechęca nas do korzystania z tego typu barów. Przepyszne dania kuchni chińskiej, bez trudu możemy przygotować jednak w domu. Przykładem może być popularny kurczak w 5 smakach. Do jego przygotowania potrzebna będzie pierś z kurczaka, sezonowe warzywa (sprawdzi się cukinia, marchew, papryka, groszek cukrowy, brokuł), sos sojowy, imbir i oczywiście azjatycka przyprawa 5 smaków. To ona przede wszystkim odpowiada za aromat tego znanego dania, zapewnia soczystość mięsu i jest świetnym dodatkiem do powstałego w wyniku obróbki cieplnej sosu. Danie jest niezwykle łatwe i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy, że na rozgrzanym oleju pojawi się imbir, cebula, czosnek i azjatycka przyprawa 5 smaków. Wówczas wystarczy dodać kurczaka i pokrojone w słupki warzywa. Danie podajemy z ugotowanym na sypko ryżem.

Kurczak przygotowany na sposób chiński jest wyjątkowo soczysty, aromatyczny i po prostu smaczny. Zamiast stosowania wielu przypraw, możemy skorzystać z gotowej mieszanki- najpopularniejsza z nich to azjatycka przyprawa 5 smaków. Mimo konieczności użycia wielu dodatków i ziół, przepisy kuchni chińskiej nie są skomplikowane i każdy może się pokusić o ich samodzielne przygotowanie w domu.