Zakup odpowiedniej patelni do domu jest kwestią mocno kłopotliwą ze względu na to, jaki duży wybór jest obecnie na rynku. Nie tylko powinno się wziąć pod uwagę cenę, ale również właściwości, trwałość i najczęstsze zastosowanie. Jedną z popularniejszych patelni, jest ta z powłoką ceramiczną. Przed jej zakupem jednak warto zapoznać się z jej właściwościami.
Właściwości patelni z powłoką ceramiczną
Patelnie mogą być wykonane z różnych materiałów, a ich wnętrze, czyli część robocza mogą być pokryte różnymi materiałami. Na właściwości patelni mają wpływ zarówno ich wnętrze, czyli część, na której podgrzewane są potrawy, jak i rdzeń, który przyjmuje i rozprowadza ciepło. To rdzeń odpowiada w głównej mierze za równomierne i przewidywalne nagrzanie wewnętrznej powłoki patelni. Dlatego patelnie ceramiczne marki Gerlach posiadają rdzeń, który pozwala na optymalne wykorzystanie źródła ciepła. Nie ma znaczenia, czy jest płyta indukcyjna, gazowa, czy elektryczna. Patelnia równie dobrze poradzi sobie z kuchenką gazową o otwartym palniku, klasyczną kuchnią z żywym ogniem, jak i z elektryczną grzałką. Na wszystkich tych patelniach solidny rdzeń i doskonała powłoka ceramiczną pozwolą na tworzenie wirtuozerskich dań. Powłoka ceramiczna dzięki swoim właściwością jest odporna na zarysowania i uszkodzenia. Smażone składniki nie przywierają do niej, dzięki czemu można ograniczyć ilość potrzebnego oleju. Kolejną właściwością jest lepsze, bardziej równomierne rozprowadzanie ciepła.
Specjalna ceramiczna powłoka pozwala ograniczyć ilość potrzebnego tłuszczu do absolutnego minimum. Oznacza to, że potrawy będą nie tylko wyśmienicie smakować, ale będą także zdrowsze zarówno dla układu pokarmowego, jak i dał całego ciała. Dlatego właśnie patelnie pokryte powłoką ceramiczną są tak popularne.