Czym jest gluten?

W wielu zbożach zawarta jest mieszanina białek, potocznie zwana glutenem. Jest to substancja występuje między innymi w pszenicy, życie, jęczmieniu czy orkiszu. Niektóre osoby eliminują go zupełnie ze swojego życia, ze względu na własne potrzeby lub z powodu nietolerancji glutenu. 

Gluten, kto nie powinien go jeść?

chleb bezglutenowyZboża po zmieleniu stają się mąką, którą następnie wykorzystujemy do pieczenia chleba czy różnych ciast. Zawarty w nich gluten powoduje spulchnienie ciasta, co widać szczególnie w pszennym chlebie. Jego struktura w środku jest nieregularna i zawiera liczne pory. Jednak niektórzy nie mogą bądź nie chcą spożywać pieczywa zawierającego gluten. Może to być spowodowane własnymi przekonaniami lub nietolerancją tej substancji. Chorobą, przy której spożywanie glutenu jest niewskazane, jest celiakia. Przez gluten kosmki jelitowe w jelicie cienkim zanikają, co może powodować nieprzyjemne problemy od strony układu pokarmowego. Obniżone zostaje wchłanianie substancji odżywczych, a co za tym idzie, objawami mogą być wypadanie włosów, anemia, słaba kondycja skóry oraz łamliwe paznokcie. Jedynym sposobem na walkę z chorobą jest jedzenie jedynie produktów nie zawierających glutenu. Takie osoby muszą kupować na przykład chleb bezglutenowy z mąki kukurydzianej, uważać na produkty takie jak czekolada, pasztety, piwo czy nawet nabiał, które mogą zawierać gluten. Na szczęście istnieje kilka rodzajów mąk ze zbór, które pozbawione są glutenu. Są to między innymi mąka ziemniaczana oraz orzechowa.

Osoby cierpiące na nietolerancje pokarmowe i choroby autoimmunologiczne powinny uważać w swojej diecie na gluten. Może on być przyczyną ich problemów z układem pokarmowym i powodować różne inne objawy, na przykład dolegliwości skórne, wypadanie włosów i kruche paznokcie. Tacy ludzie muszą jeść produkty bezglutenowe.