Jaki piec obrotowy wybrać do piekarni?

W nowoczesnych piekarniach rzadko stosuje się obecnie takie piece, które zbudowane zostały z kamienia i opala się je drewnem lub węglem. Jest to zwyczajnie mało efektywne rozwiązanie, dlatego sięga się po te, które są znacznie lepiej zaprojektowane. Dzisiaj rodzajów palników jest naprawdę wiele, a więc łatwo znaleźć odpowiedni, przystosowany do ciągłej eksploatacji piec.

Jak działa obrotowy piec piekarniczy?

piece obrotowe piekarniczeOtwierając swoją własną piekarnię, musimy w dużej mierze skupić się na tym, żeby móc skutecznie poradzić sobie z zadaniami, jakie postawią przed nami klienci. Zakres wyrabianego przez nas pieczywa powinien być szeroki, dlatego też musimy odpowiednio przygotować się pod względem technicznym i technologicznym. Dzisiaj konieczne jest radzenie sobie ze wszystkimi kwestiami, które pojawiają się, jeżeli chcemy wypiekać chleb, a przede wszystkim z zakupem odpowiedniego pieca. Mamy go do dyspozycji, gdy będziemy chcieli otworzyć najlepszą piekarnię w okolicy. Jeżeli interesują nas piece obrotowe piekarnicze to warto wiedzieć, gdzie można je kupić. Mogą one być zasilane na przykład przez palnik gazowy, który będzie dostarczał ciepłe powietrze do odpowiedniego wymiennika. Stelaż, na którym będziemy układać kolejne warstwy pieczywa, będzie obracał się w wybranym przez nas tempie. Zapewnia to silnik elektryczny z odpowiednim systemem przekładni, który możemy spokojnie kontrolować.

Ustawianie parametrów pracy takiego pieca może okazać się dla nas wyjątkowo korzystnym zadaniem, gdyż pozwoli nam upiec dokładnie takie wypieki, jakie będziemy chcieli posiadać. Obrotowy charakter pieca zapewni nam równomiernie rozłożone powietrze, które będzie posiadało wymuszony obieg po jego powierzchni, co zwiększy naszą wygodę oraz przyczyni się do odpowiednich efektów.