Tahini – pasta sezamowa i jej zdrowa historia

Zdrowe odżywianie jest tematem, o którym można powiedzieć wiele. Internet pełen jest informacji na temat odpowiedniego żywienia, jednak często pomija się dane dotyczące wartości odżywczych danych składników. Poznawanie nowych, pysznych smaków może wiązać się ze świetnym składem.

Tahini – pasty sezamowe, odżywczość znana od pokoleń

tahini pasta sezamowaJuż od wielu lat wykorzystuje się naturalne składniki w celu wytwarzania przeróżnych past,  tą nazywamy tahini Pasta sezamowa jest obecna w naszych jadłospisach od pokoleń, jest to składnik wielu dań, które swoją popularność zawdzięczają takim państwom jak Izrael, Irak, Syria, Liban, Grecja czy też Turcja! Od wielu lat znane jest lecznicze działanie pewnych składników naszej codziennej diety. Niezależnie od tego czy świadomie dbamy o nasze ciało, czy też mamy w planach zmianę nastawienia względem zdrowych składników wchodzących w skład naszego codziennego żywienia. Dobrze skomponowana dieta charakteryzuje się tym, że widzimy zmiany zachodzące w naszym ciele, przy czym nie odczuwamy negatywnych zmian w naszym nastawieniu względem nowego jadłospisu. Pasta, o której mowa ma świetny skład, złożona jest w 60% z nienasyconych kwasów tłuszczowych, ponad 20% jej masy to białko. Szczególnym atutem tego typu dodatku do kuchni jest wysoka zawartość aminokwasów, które są niezbędne do odpowiedniego funkcjonowania. Wartym dopowiedzenia jest także to, że masa powstała z utarcia ziaren sezamu charakteryzuje się tym, że zawiera węglowodany oraz błonnik pokarmowy. W związku, z czym, składa się ona z wszystkich niezbędnych elementów, które w pozytywny sposób wpływają na naszą codzienność.

Cudowna moc pasty sezamowej znana jest od pokoleń, wiedza na temat zdrowotnego działania tejże pasty sięga nawet starożytnych Chin. W tymże miejscu znana była pod nazwą masła, jednak oczekiwania, które stawiano powstałemu produktowi, są niezmienne od wielu lat!